Bedrijfsactiviteiten

Indien u al exact weet hoe u uw Franse onderneming zal aanpakken, kan u verder met de vraag of uw toekomstige bedrijfsactiviteit gereglementeerd is of niet. Als u uw bedrijfsactiviteiten nog niet precies heeft gedefinieerd, dan start u best bij het analyseren van uw eigen vaardigheden en van de doelgroep die gebruik kan maken van deze vaardigheden.

Gezien de Franse obsessie om zowat alles te willen classificeren en reguleren, zal het u niet verbazen dat er een compleet systeem van classificatie en registratie is opgezet voor allerlei soorten bedrijfsactiviteiten. Zie: https://bpifrance-creation.fr. Het registratieproces van uw bedrijf, allerlei andere wetten en regels en zelfs het fiscale systeem hangen af van de exacte omschrijving van uw bedrijfsactiviteiten. Het is dus de moeite waard om daar ruim aandacht aan te besteden!

Indien uw bedrijfsactiviteiten niet precies passen in één hokje, kunt u gedwongen worden één van de activiteiten als ‘hoofdactiviteit’ te benoemen en de rest als nevenactiviteit. De meest gereglementeerde bedrijfsactiviteit bepaalt onder welke inschrijfinstantie u valt.

Hieronder volgt de hoofdindeling van bedrijfsactiviteiten in Frankrijk, gerangschikt naar de aard van de activiteit. Onder elk van de categorieën vallen dus veel activiteiten, die zowel gereglementeerd als niet-gereglementeerd kunnen zijn:

  • Métiers et Artisanat. Deze groep van zakelijke activiteiten omvat alles wat met de bouw te maken heeft (aannemer, loodgieter, elektricien etc.) en een grote verscheidenheid aan andere ambachten zoals monteur, meubelmaker, schoonheidsspecialist, ijsmaker en nog veel meer. Sommige persoonlijke en zakelijke dienstverleningen vallen ook onder deze categorie (bv. kapper aan huis of computerreparaties).
  • Professions Liberales. Het betreft hier de vrije beroepen, ingedeeld in vier groepen die meestal worden aangeduid als ‘freelance’ beroepen: juridische; (para)medische, technische (waaronder veel activiteiten in bv. IT) en artistieke beroepen of onderwijs. Hierin passen dus veel activiteiten w.b. persoonlijke en zakelijke dienstverlening.
  • Commerçant et Industriel. Onder deze categorie behoren de meeste zakelijke activiteiten van commerciële of industriële aard, met name handel, en alle toeristische activiteiten. Bv. het exploiteren van een winkel, café, camping, vakantiehuisverhuurbedrijf, hotel, restaurant, fabriek, etc. Bepaalde persoonlijke en zakelijke dienstverleningen vallen ook onder deze categorie (bv verkoop-party’s of bedrijfsadvisering).
  • Agent Commercial. Deze beroepsgroep treedt op als zelfstandig vertegenwoordiger van een bedrijf in de onderhandelingen voor de verkoop, aankoop en verhuur van goederen of diensten. Er bestaat een afzonderlijke regeling (ter bescherming van de agent) en inschrijfprocedure voor deze categorie.
  • Agricole. Dit zijn alle aan landbouw gerelateerde beroepen - in de meest brede zin.