Financiering

Iedereen die plannen heeft om in Frankrijk onroerend goed te kopen, al dan niet als onderdeel van een bedrijfsovername, krijgt met de financiering daarvan te maken.

Indien de volledige koopsom met eigen middelen betaald kan worden, is dat natuurlijk gemakkelijk. Al blijft het onverstandig om uw allerlaatste cash in onroerend goed te stoppen. Een tegenvaller (bv. een lekkend dak, een kapotte verwarmingsketel, een afgekeurde fosse septique, etc.) kan dan al tot financiële problemen leiden. Als u immers een pand volledig met eigen geld heeft gekocht, kunt u daarna niet meer aankloppen bij een Franse of Nederlandse bank voor een hypotheek! Dus zelfs als u het object cash zou kunnen betalen, kan een aanvullende hypotheek verstandig zijn.

Franse banken zijn kritischer en trager dan wat een ondernemer uit Nederland mogelijk gewend is. Bovendien kennen enkele Franse banken geen hypotheken meer toe aan potentiële kopers die niet in Frankrijk wonen. Hierdoor kunnen de overige banken, die buitenlanders wel nog als een interessante klantengroep beschouwen, hogere of aanvullende eisen stellen. En helaas doen ze dat ook.

Als u financiering nodig heeft voor de aankoop van onroerend goed maakt het een groot verschil uit of u permanent in Frankrijk gaat wonen of niet. Verder is het van belang of u een woning of een bedrijfspand (eventueel combinatie van wonen en werken) koopt. Hieronder treft u enkele financieringsmogelijkheden aan.

Tenslotte is het mogelijk om ook in Nederland de aankoop van Frans onroerend goed te financieren, bv. door een tweede hypotheek op het Nederlandse woonhuis of door een onderhandse (dus zonder hypothecaire zekerheid) persoonlijke lening van een kennis of familielid.