Gereglementeerde bedrijfsactiviteiten

Vooraleer u een bedrijf kan oprichten, moet u nadenken over de exacte omschrijving van de bedrijfsactiviteit. Frankrijk kent lange lijsten met bedrijfsactiviteiten (de zogenaamde APE-codes, ook wel NAF-codes genoemd), die verder ingedeeld kunnen worden in twee categorieën: gereglementeerd en niet-gereglementeerd.

Om het even wie mag de niet-gereglementeerde activiteiten zonder enige beperking uitoefenen, mits deze zijn ondergebracht in een officieel bedrijf, of zijn aangegeven als bijverdienste bij de aangifte van de inkomstenbelasting (Impôts sur la Revenu). Voor elk van de afzonderlijk gereglementeerde bedrijfsactiviteiten bestaat een eigen reglement. Veel van die reglementen vindt u terug op https://bpifrance-creation.fr.

In het algemeen is het zo dat elk beroep of elke bedrijfsactiviteit die de mens mogelijk schade zou kunnen toebrengen onder de gereglementeerde beroepen valt, dus o.a. bouwvakkers,  automonteurs, verpleegsters en veel beroepen die met voeding te maken hebben. Ook beroepen als touroperators, zilversmeden en makelaars zijn gereglementeerd. Het spreekt voor zich dat u pas een bedrijf kunt inschrijven met een gereglementeerde bedrijfsactiviteit, indien u aan alle eisen in het reglement voldoet. Vaak heeft dit te maken met het houden van een diploma of het aantonen van relevante ervaring, maar ook met bv. een aansprakelijkheidsverzekering of een verplichte keuring van persoon of werkplek.

Komt u er niet uit met de APE-codes of met de reglementen van BPI France, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder.