Verhuurbedrijf vakantiewoningen

In Frankrijk wordt het woord gîte het meest gebruikt voor een vakantiewoning, maar de officiële term is Meublé de Tourisme. Onder deze term vallen allerlei soorten vakantiewoningen: een compleet huis, een omgebouwde schuur, een (zelfstandig) appartement, een kasteel, een blokhut in het bos.

Elke woonruimte, hoe rudimentair of luxueus ook, wordt aangemerkt als een gîte indien deze voldoet aan de onderstaande voorwaarden en wordt aangeboden voor kortstondige gemeubileerde verhuur. Dat is niet langer dan zes maanden, maar mag dus ook voor één nacht zijn. Iedereen die wel eens een vakantiewoning heeft gezien of gehuurd in Frankrijk weet dat het woord “gemeubileerd” zeer verschillend wordt geïnterpreteerd…

Voorwaarden:
• Een gîte dient een zelfstandige woning te zijn met een eigen ingang en eigen voorzieningen;
• Er moet een eigen keuken of kookhoek zijn en wasgelegenheid en toilet;
• Er dient warm en koud stromend water te zijn en elektriciteit;
• Alle meubilair en benodigdheden voor het verblijf van gasten dient aanwezig te zijn, inclusief beddengoed, serviesgoed, etc.
• Het pand dient ingericht te voor een plezierig verblijf van de gasten.

Iedereen mag gîtes verhuren, zolang de aangeboden ruimte voldoet aan de bovenstaande omschrijving. Over de verhuurinkomsten bent u altijd in Frankrijk belasting verschuldigd (NOOIT in Nederland!) en het maakt nogal verschil of u in Nederland of in Frankrijk woont. Het Frans-Nederlandse belastingverdrag uit 1973 zegt dat inkomen verdiend met onroerend goed belastbaar is in het land waar het onroerend goed zich bevindt. En dat betekent dus dat u over de inkomsten van gîtesverhuur belasting moet betalen in Frankrijk. De te betalen belasting is sterk afhankelijk van het al dan niet geclassificeerd zijn van de gîte.

In alle gevallen moet de verhuuractiviteit aangemeld worden bij de gemeente. Daar is een standaardformulier voor. Er is een groot onderzoek gaande in Frankrijk naar zwarte verhuur. Prioriteit gaat naar die gîtes, waarvan de eigenaar ‘vergeten’ is om die aan te melden.

Heeft u al een verhuurbedrijf van gîtes, maar bent u niet tevreden met de resultaten, schakel dan de bedrijvendokter in!