Frankrijk kent een classificatiesysteem voor gîtes, hotels en campings, niet voor chambres d’hôtes. Atout-France kent, op verzoek van de exploitant en na classificatie, 1 tot 5 sterren toe aan een accommodatie.

De keuring die aan classificatie voorafgaat, wordt uitgevoerd door één van de instanties die per departement zijn aangewezen. Soms zijn dat ambtenaren van het departement, soms particuliere bedrijven, soms organisaties zoals Gîtes-de-France. Na de keuring ontvangt de verhuurder een rapport, waarin staat aangegeven hoeveel sterren werden toegekend.

De eisen die bij elk sterrenniveau horen, zijn deels verouderd en gebaseerd op Franse vakantiegangers. De kosten van de keuring lopen uiteen van €70-€200 per gîte; de kosten voor een hotel of camping kunnen nogal oplopen met de grootte van de accommodatie.

Classificatie is verplicht als de verhuurder van een gîte gebruik wil maken van het gunstige belastingregime micro-commerce of als de camping- of hotelexploitant gebruik wil maken van het lagere BTW-tarief. Zelfs één ster geeft al recht op het belastingvoordeel.  Voor marketing hoeft het aantal toegekende sterren niet gebruikt te worden.  Uiteraard mag er niet geadverteerd worden met bijvoorbeeld drie sterren als die in werkelijkheid niet zijn toegekend.

Van belang zijn nog Gîtes-de-France en diens dochteronderneming Vacansoleil. Indien u lid bent van één van beide organisaties, is uw gîte automatisch gekeurd. Gîtes-de-France is een privé-organisatie, die zich nog wel eens wil opstellen als een semioverheidsorgaan. Als kleine ondernemer in de toeristische sector is er geen verplichting om lid te worden. Het lidmaatschap heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Nederlandse ondernemers in de toeristische sector in Frankrijk zijn niet vaak lid.