Verhuurbedrijf vakantiewoningen

In Frankrijk wordt het woord gîte het meest gebruikt voor een vakantiewoning, maar de officiële term is Meublé de Tourisme. Onder deze term vallen allerlei soorten vakantiewoningen: een compleet huis, een omgebouwde schuur, een (zelfstandig) appartement, een kasteel of een blokhut in het bos.

Elke woonruimte, hoe rudimentair of luxueus ook, wordt aangeduid als een gîte als deze voldoet aan de onderstaande voorwaarden en wordt aangeboden voor kortstondig gemeubileerd verhuur. Dit is niet langer dan zes maanden, maar dat mag dus ook voor één nacht zijn. Iedereen die wel eens een vakantiewoning heeft gezien of gehuurd in Frankrijk weet dat het woord “gemeubileerd” verschillend wordt geïnterpreteerd…

Voorwaarden:

  • Een gîte dient een zelfstandige woning te zijn met een eigen ingang en eigen voorzieningen;
  • Er moet een eigen keuken of kookhoek zijn en wasgelegenheid en toilet;
  • Er dient warm en koud stromend water te zijn alsook elektriciteit;
  • Alle meubilair en benodigdheden voor het verblijf van gasten dient aanwezig te zijn, inclusief beddengoed, serviesgoed, etc.
  • Het pand dient te zijn ingericht voor een prettig verblijf van de gasten.

Iedereen mag gîtes verhuren, zolang de aangeboden ruimte voldoet aan de bovenstaande omschrijving. Over de verhuurinkomsten bent u altijd in Frankrijk belasting verschuldigd, nooit in Nederland. Bovendien is er een groot verschil als u in Nederland of in Frankrijk woont. Het Frans-Nederlandse belastingverdrag uit 1973 zegt dat inkomen verdiend met onroerend goed belastbaar is in het land waar het onroerend goed zich bevindt. En dat betekent dus dat u over de inkomsten van de verhuur van gîtes belasting moet betalen in Frankrijk. De te betalen belasting is sterk afhankelijk van het al dan niet geclassificeerd zijn van de gîte.

De verhuuractiviteit moet steeds worden aangemeld bij de gemeente. Daar bestaat een standaardformulier voor. Er is een groot onderzoek gaande in Frankrijk naar zwarte verhuur. Prioriteit gaat naar die gîtes, waarvan de eigenaar ‘vergeten’ is om die aan te melden.

Heeft u al een verhuurbedrijf van gîtes, maar bent u niet tevreden met de resultaten, schakel dan de bedrijvendokter in!