Chambres d’hôtes

Het aanbieden van chambres d’hôtes is een populaire bedrijfsactiviteit voor Nederlanders in Frankrijk. De belangrijkste punten op een rijtje:

 • De officiële term is maison d’hôtes, een huis waar gasten worden ontvangen, maar iedereen hanteert de term chambres d’hôtes.

   
 • Artikel L-324-3 van de wet 2006-437 van 14 april 2006 stelt vast wat chambres d’hôtes zijn: gemeubileerde kamers in of bij het huis van een particulier persoon, bedoeld om tegen betaling toeristen te ontvangen voor één of meerdere nachten. De aanbieder mag daarbij uiteenlopende diensten leveren. Die diensten worden niet nader gespecificeerd, dus dat geeft de uitbater veel vrijheid. Het is ook mogelijk om chambres d’hôtes onder te brengen in de bijgebouwen van het woonhuis, maar niet in het tweede huis van de eigenaar, tenzij de eigenaar daar aanwezig is gedurende de nacht.

   
 • Het is verplicht om de chambres d’hôtes aan te melden bij de gemeente. Daar bestaat een standaardformulier voor.

   
 • Als u drank of maaltijden (table d’hôtes) wil aanbieden aan uw gasten, dient u te beschikken over een licentie en dient u een verplichte cursus te hebben doorlopen. Let op: een table d’hôtes aanbieden is niet verplicht, maar blijkt een uitstekend marketinginstrument te zijn om uw etablissement goed bezet te krijgen.

   
 • Er wordt gewerkt aan een sterrensysteem voor chambres d’hôtes, vergelijkbaar met dat van hotels. Het is nog niet bekend of dat daadwerkelijk zal worden ingevoerd.

   
 • Er is een groot verschil tussen chambres d’hôtes en een hôtel. Een hotel moet voldoen aan allerlei voorwaarden op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid zoals voorgeschreven in de ERP, Etablissement recevant du Public. Dat is voor chambres d’hôtes niet nodig. Een chambres d’hôtes exploitant kan maximaal 5 kamers exploiteren. Tien kamers exploiteren en de exploitatie verdelen over twee exploitatiebedrijven is niet toegestaan, zolang die kamers zich in één pand bevinden.

   
 • Er is natuurlijk ook een inhoudelijk verschil tussen een hôtel en chambres d’hôtes. Cruciaal is dat u als eigenaar van een chambres d’hôtes uw gasten prettig onthaalt in uw huis en uw gastenkamers, als ware het uw vrienden. Dat houdt in dat u persoonlijk voor hen klaarstaat (ev. elke dag van de week), dat u het ontbijt klaarmaakt, dat u een luisterend oor biedt, kortom, dat u er werkelijk bent voor uw gasten. Dat is ook precies de reden waarom gasten bij u komen en juist niet kiezen voor de anonimiteit van een hotel. Het idee dat chambres d’hôtes een goedkope manier van overnachten is, is allang achterhaald. Toeristen in Frankrijk kunnen kiezen voor deze persoonlijke vorm van overnachten in elke prijsklasse.

   
 • Fransen zijn dol zijn op statistieken en ook voor chambres d’hôtes zijn ruimschoots statistieken voorhanden. De volgende cijfers zijn een gemiddelde over alle regio’s van Frankrijk en geven enige houvast als u een ruwe inschatting wil maken van uw omzet uit chambres d’hôtes:

  – gemiddelde verblijfsduur per gast: 3 nachten;

  – gemiddelde bezettingsgraad: 95 nachten per jaar per kamer, uiteraard grotendeels in het zomer-hoogseizoen. Gemiddelden zeggen niet zo veel, er zijn enorme afwijkingen per regio. Zo is in het regio Champagne-Ardennes de gemiddelde bezettingsgraad slechts 66 nachten per jaar en aan de Côte d’Azur is dat 138 nachten per jaar.

  – minimumprijs per overnachting per kamer: € 45, gemiddelde prijs: €75 incl ontbijt. Een maximum kan niet worden aangegeven. Ook hierin kunnen grote verschillen voorkomen, daarvoor kunt u het beste de statistieken van de regio of departement van uw voorkeur raadplegen.

   
 • U bent niet verplicht zich aan te sluiten bij een keten (zoals Gîtes de France of Clévacances), maar dat kan wel handig zijn voor uw marketing en PR. Dit is geheel afhankelijk van uw doelgroepbenadering en marketingvaardigheden.

   
 • U bent verplicht om de prijzen van de kamers en het ontbijt vooraf vast te leggen en op verzoek beschikbaar te stellen aan gasten en bovendien zichtbaar voor de gasten aan te plakken.

   
 • U bent verplicht om dagelijks een kleine schoonmaak in de kamers uit te (laten) voeren (minimaal sanitair en handdoeken).

   
 • Er zijn ruim 100.000 maisons d’hôtes in Frankrijk, met in totaal ongeveer 300.000 kamers en een gemiddelde bezetting van 2,1 persoon/kamer. De concurrentie is groot en wordt steeds groter. Maar voor een chambres d’hôtes met een slimme doelgroepbenadering of voor de overname van een bestaande chambres d’hôtes is er nog altijd ruimte in de markt.

   
 • Iedereen mag chambres d’hôtes verhuren, zolang de aangeboden kamer voldoet aan de bovenstaande omschrijving. Over de verhuurinkomsten bent u altijd in Frankrijk belasting verschuldigd (NOOIT in Nederland!) en het maakt nogal verschil of u in Nederland of in Frankrijk woont. Het Frans-Nederlandse belastingverdrag uit 1973 zegt dat inkomen verdiend met onroerend goed belastbaar is in het land waar het onroerend goed zich bevindt. En dat betekent dus dat u over de inkomsten van chambres d’hôtes belasting moet betalen in Frankrijk, ongeacht waar u officieel woont.

Heeft u al een chambres d’hôtes, maar bent u niet tevreden met de resultaten, schakel dan de bedrijvendokter in!