Exploitatievergunning

Om een dranklicentie daadwerkelijk te mogen gebruiken moet een exploitatievergunning worden verkregen.

De exploitatievergunning is hetzelfde als het bewijs dat een verplichte cursus is doorlopen. Die cursus wordt door enkele Franse instellingen aangeboden (de lijst met geaccrediteerde cursusaanbieders vindt u hier). In de meeste departementen wordt deze cursus één keer per maand aangeboden, soms vaker, maar meestal niet in de zomer. Indien de cursus vol zit is het mogelijk dat er dus enige maanden wachttijd ontstaat,  Zonder cursus geen exploitatievergunning en zonder exploitatievergunning geen toestemming om een table d’hôtes, restaurant of bar te exploiteren. Het is dus belangrijk om bij de planning van de start van uw toeristisch bedrijf met deze termijnen rekening te houden. Het is overigens toegestaan om overal in Frankrijk deze cursus te volgen, dat hoeft dus niet in het departement van vestiging.

Er zijn verschillende cursussen:
• de volledige (2,5 daagse) cursus. Deze is verplicht voor ondernemers die een bedrijf willen exploiteren met een Licence III of IV en tevens voor table d’hôtes-aanbieders die ook buiten de maaltijden om alcoholische dranken willen schenken. Kosten: ongeveer €700.
• de verkorte cursus van 1 dag. Uitsluitend voor table d’hôtes-aanbieders, die buiten de maaltijden om geen alcohol schenken aan hun gasten. Kosten: ongeveer €300.
• een herhalingscursus van 1 dag voor exploitanten die aantoonbaar al 5 jaar in het horecavak zitten in Frankrijk of voor hen die één van bovenstaande cursussen al vijf jaar geleden hebben gevolgd. Kosten: ongeveer €300.

De cursus kent een aanwezigheidsplicht en wordt afgesloten met enkele simpele vragen. Na afloop wordt een attestation de suivi de stage uitgereikt door de cursusorganisatie, die nodig is om bij de gemeente de betreffende drank- of restaurantlicentie op te halen.