Gereglementeerde camping

Elke camping die niet aan de eisen van een niet-gereglementeerde camping voldoet is per definitie een gereglementeerde camping.

Tot juli 2010 moest voor gereglementeerde campings een campingvergunning worden aangevraagd bij de Préfecture, sinds die datum moet de aanvraag gedaan worden middels een aanvraag permis d’aménagement bij de gemeente. Ook campings met een oude vergunning (van voor juli 2010) moeten een permis d’aménagement hebben aangevraagd. Pas op dat u bij aankoop van een camping controleert of de campingvergunning in orde is. Het kan zijn dat de verkoper ‘vergeten’ is om na 2010 een nieuwe vergunning aan te vragen, maar het is ook mogelijk dat de gemeente een nieuwe vergunning heeft geweigerd, maar dat de verkoper ‘vergeten’ is om dat in de advertentie te vermelden.
Een bijzondere categorie gereglementeerde campings is de camping aire naturelle.

Exploitanten van gereglementeerde campings hebben de keuze of ze hun camping laten classificeren of niet. Zo niet, dan mogen ze uiteraard ook niet adverteren met een aantal sterren. Het niet laten classificeren heeft echter een nare belastingconsequentie: Zij moeten 20% BTW rekenen over hun dienstverlening. Geclassificeerde campings hoeven slechts 10% BTW te rekenen, ongeacht het aantal sterren dat is toegekend.

Het Franse classificatiesysteem heeft vijf categorieën: 1 tot 5 sterren, gebaseerd op verschillende niveaus in inrichting, voorzieningen en dienstverlening. Dit zijn enkele eisen (er zijn er nog veel en veel meer, op te vragen bij Atout France):

• De minimale grootte van een ‘emplacement nu’ (een gewone kampeerplek) ten behoeve van tenten of toercaravans is 70 m2 voor een *- of **-camping en 80 m2 voor een camping met meer sterren;

• Voor ingerichte plekken (b.v. met een stacaravan of een châlet) of voor plekken die speciaal zijn bedoeld voor toercaravans of campers geldt een minimale grootte van 35 m2, ongeacht het aantal sterren.

• Een toegekende classificatie heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. De campingvergunning geeft aan of het gaat om een seizoenscamping of een camping die het hele jaar open mag zijn. De gemeente kan de openstelling beperken, bijvoorbeeld in geval de camping grenst aan een rivier, waar in de winter een reëel overstromingsgevaar bestaat.

• Campingexploitanten kunnen, in aanvulling op het aantal sterren, ook kiezen voor een naam-aanduiding: Een camping du tourisme stelt tenminste 50% van het aantal plaatsen beschikbaar voor trekkers, d.w.z. gasten die enkele nachten tot maximaal een maand op de camping zullen verblijven. De term camping de loisirs is gereserveerd voor een camping waarbij meer dan 50% van het aantal plaatsen wordt ingenomen door gasten met een langdurig contract (meer dan een maand).

•Alle geclassificeerde campings zijn verplicht op het kantoor of bij de ingang, in elk geval zichtbaar voor gasten, de volgende informatie aan te brengen:
* totaal aantal plekken, met daarbij de verdeling tussen ‘tourisme’ en ‘loisirs.’
* aantal plekken ‘grand confort’ voor toercaravans of campers
* aantal plekken ‘confort’ voor toercaravans of campers
* aantal plekken voor tenten of vouwcaravans
* aantal parkeerplekken
* een plattegrond van de camping met daarop genummerde plaatsen
* de tarieven
* het reglement.