Gereglementeerde camping

Elke camping die niet aan de eisen van een niet-gereglementeerde camping voldoet, is per definitie een gereglementeerde camping.

Tot juli 2010 moest voor gereglementeerde campings een campingvergunning worden aangevraagd bij de Préfecture. Vanaf juli 2010 wordt dit aangevraagd a.d.h.v. een “permis d’aménagement” bij de gemeente. Ook campings met een oude vergunning (van voor juli 2010) moeten een permis d’aménagement hebben aangevraagd. Let erop dat u bij aankoop van een camping controleert of de campingvergunning in orde is. Het kan zijn dat de verkoper ‘vergeten’ is om na 2010 een nieuwe vergunning aan te vragen, maar het is ook mogelijk dat de gemeente een nieuwe vergunning heeft geweigerd.

Een bijzondere categorie gereglementeerde campings is de camping aire naturelle.

Exploitanten van gereglementeerde campings hebben de keuze om hun camping al dan niet te laten classificeren. Zo niet, mogen ze uiteraard ook niet adverteren met een aantal sterren. Het niet laten classificeren heeft echter een nare consequentie op vlak van belastingen. Zij moeten nl. 20% BTW rekenen over hun dienstverlening. Geclassificeerde campings hoeven slechts 10% BTW te rekenen, ongeacht het aantal sterren dat werd toegekend.

Het Franse classificatiesysteem heeft vijf categorieën: 1 tot 5 sterren, gebaseerd op verschillende niveaus in inrichting, voorzieningen en dienstverlening. Hieronder vindt u enkele eisen. De overige voorwaarden kan u opvragen bij Atout France.

 • De minimale grootte van een ‘emplacement nu’ (een gewone kampeerplek) ten behoeve van tenten of toercaravans is 70 m2 voor een camping met één of met twee sterren, en 80 m2 voor een camping met meer sterren.
 • Voor ingerichte plekken (b.v. met een stacaravan of een châlet) of voor plekken die speciaal zijn bedoeld voor toercaravans of campers geldt een minimale oppervlakte van 35 m2, ongeacht het aantal sterren.
 • Een toegekende classificatie heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. De campingvergunning geeft aan of het gaat om een seizoenscamping of een camping die het hele jaar open mag zijn. De gemeente kan de openstelling beperken, bijvoorbeeld wanneer de camping grenst aan een rivier waar in de winter een reëel overstromingsgevaar bestaat.
 • Campingexploitanten kunnen, in aanvulling op het aantal sterren, ook opteren voor het aanduiden van de naam. Een camping du tourisme stelt minstens 50% van het aantal plaatsen beschikbaar voor trekkers, d.w.z. gasten die enkele nachten tot maximaal een maand op de camping zullen verblijven. De term camping de loisirs is gereserveerd voor een camping waarbij meer dan 50% van het aantal plaatsen wordt ingenomen door gasten met een langdurig contract (meer dan een maand).
 • Alle geclassificeerde campings zijn verplicht op het kantoor of bij de ingang, in elk geval zichtbaar voor gasten, de volgende informatie aan te brengen:

     - totaal aantal plekken, met daarbij de verdeling tussen ‘tourisme’ en ‘loisirs.’

     - aantal plekken ‘grand confort’ voor toercaravans of campers

     - aantal plekken ‘confort’ voor toercaravans of campers

     - aantal plekken voor tenten of vouwcaravans

     - aantal parkeerplekken

     - een plattegrond van de camping met daarop genummerde plaatsen

     - de tarieven

     - het reglement.