Financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud houdt in dat de koop niet doorgaat als de financiering niet rond raakt.

Deze bepaling in de compromis de vente bestaat uit:

Sommige makelaars willen u doen geloven dat de financiering al rond moet zijn voordat de compromis de vente kan worden getekend. Dat is zeker niet het geval. Een financieringsvoorbehoud is wettelijk geregeld voor iedere particuliere koper van een woonhuis in Frankrijk, ook voor buitenlandse kopers. Het opnemen van een financieringsvoorbehoud is bovendien volstrekt normaal in Frankrijk.

Een financieringsvoorbehoud levert onzekerheid op voor de verkoper. Heeft de koper het budget wel? Makelaars zullen u vragen of u het huis niet zo kunt kopen, zonder hypotheek. Dat scheelt namelijk onzekerheid voor de verkoper maar ook voor de makelaar die zeker wil zijn van zijn honoraires d’agence. Zelfs indien u in staat bent om het huis cash te betalen, raden wij u aan om het financieringsvoorbehoud altijd op te nemen in de compromis de vente. Het duurt immers vaak nog twee maanden, soms zelfs langer, voordat u het huis daadwerkelijk kan betrekken. In tussentijd kan heel wat gebeuren. Met het financieringsvoorbehoud raakt u dan nog onder de koop uit.

Als u ondanks deze waarschuwing toch wil afzien van het financieringsvoorbehoud, dient u een handgeschreven schriftelijke verklaring op te stellen, die onderdeel wordt van de compromis de vente. Deze verklaring moet geschreven zijn en ondertekend worden door elke kopers – zouden er meerdere kopers zijn.