Koper of verkoper

Het aanbod In het Franse MKB (PME = Petites et Moyennes Entreprises) is groot.

U vindt dat aanbod op gespecialiseerde websites en in kranten, meestal onder de noemer ‘cession de commerce’. Nu hebben veel makelaars van onroerend goed ook bedrijven in hun portefeuille. Daarnaast zijn er gespecialiseerde makelaars, bijvoorbeeld voor campings, voor restaurants of voor garagebedrijven. De plaatselijke Chambre de Commerce houdt ook lijsten bij van te koop staande bedrijven (die lang niet allemaal op internet staan) en notarissen vangen ook wel wat op. De meeste Franse bedrijven worden echter verkocht doordat de neef van de buurvrouw van de bakker nog wel iemand kent, die een zoon heeft die wel voor zichzelf zou willen beginnen…

Kleine toeristische bedrijven

Al sinds 2001 groeit jaarlijks het aantal beschikbare bedden voor toeristen harder dan het aantal toeristen. Wil u in het toerisme werkzaam zijn, kan u even goed een bestaand toeristisch bedrijf overnemen om er zelf een nieuw en origineel accent aan toe te voegen. Zo kan u van een algemene camping een camping maken voor motorrijders of van een gewone chambres d’hôtes één speciaal voor hondenbezitters. Overigens blijken Nederlandse en Belgische ondernemers het beter te doen in de toeristische sector in Frankrijk dan de gemiddelde Franse ondernemer.

Met behulp van een makelaar

Voor de aankoop of verkoop van een bedrijf kunt u dus vaak terecht bij een reguliere makelaar. De meeste Franse makelaars bieden ook bedrijven aan, zonder dat ze specifieke kennis of ervaring hebben met de overdracht van een fonds de commerce. Zolang de taak van een makelaar beperkt blijft tot het innen van zijn premie over de verkoop van het onroerend goed is er niets aan de hand. Er zijn evenwel makelaars die, vaak aan koper en verkoper tegelijk, aanbieden om alle procedures van de verkoop van het bedrijf op zich te nemen - tegen een gepeperde rekening. Pas daar mee op! U kunt beter een eigen adviseur meenemen en zo snel mogelijk met een notaris overleggen.

Zonder makelaar

Het is heel goed mogelijk om veilig en zonder makelaar een bedrijf te kopen of te verkopen in Frankrijk. De wetgeving rondom de verkoop van een fonds de commerce is heel strak geregeld en een notaris zal ervoor zorgen dat in het verkoopcontract (cession de fonds de commerce) alle wettelijke bepalingen zijn opgenomen. Zo staat de koper niet voor verrassingen en zijn de risico’s overzichtelijk.