Makelaar

Een makelaar, een agent immobilier, werkt voor de verkoper (via een mandat de vente) of voor de koper (via een mandat de recherche).

Meestal werkt de makelaar voor de verkoper, een enkele keer alleen voor de koper. Helaas zijn er nog altijd veel makelaars in Frankrijk (zowel de Franse als de Nederlandse) die beweren de belangen van beide partijen te dienen. Een makelaar kan evenwel alleen maar goed zijn in het behartigen van belangen bij volledige inzet voor ofwel de verkoper ofwel de koper. Makelaars die iets anders beweren, kan u beter wantrouwen. Die werken namelijk vooral voor hun eigen belang. En pas op met makelaars die erop hameren zo snel mogelijk een bon de visite te tekenen.

Vooraleer u een makelaar inschakelt, is het goed om te bedenken dat ongeveer de helft van de verkopen van onroerend goed in Frankrijk tot stand komen zonder makelaar! Mocht er toch een makelaar betrokken zijn bij de transactie, laat dan in elk geval de compromis de vente opmaken door de notaris en niet door de makelaar.

Mocht u ervoor kiezen om met een makelaar in zee te gaan, dan kan u een Franse makelaar of een Nederlandse makelaar in Frankrijk benaderen en met hem een contract afsluiten voor de verkoop van uw huis. Dit kan een exclusief contract of een niet-exclusief contract zijn. In Frankrijk is het gebruikelijk dat u uw verkoopprijs opgeeft, waarna de makelaar bepaalt wat de geadverteerde prijs wordt. De ene makelaar rekent een hogere courtage dan de andere. Om die reden kan het voorkomen dat hetzelfde huis bij meerdere makelaars te koop wordt aangeboden, tegen verschillende prijzen. Als u met een makelaar in zee gaat, raden wij u aan om heel nauwkeurig af te spreken hoe uw huis onder de aandacht van belangstellenden wordt gebracht, hoe het bezichtigingen te werk gaat en op welke wijze hij terugkoppelt na bezichtigingen. Dit alles om teleurstellingen te voorkomen. De dienstverlening van makelaars in Frankrijk laat, ondanks hun aanzienlijke courtages, vaak na bij de verwachtingen van Nederlanders.

Een huis vinden in Frankrijk is arbeidsintensief. Het nut van een makelaar is voor een huizenzoeker maar beperkt. Maak dus vooral gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt op de Franse huizenmarkt.