Bon de visite

Als een potentiële koper een huis heeft gevonden dat bij een makelaar geadverteerd staat, via het internet of via de etalage, wordt hem vaak gevraagd een bon de visite tekenen.

Dit is een document waarin de geïnteresseerde verklaart dat hij het huis heeft gevonden via deze makelaar. Meestal gaat het makelaarskantoor pas over tot bezichtiging van het huis nadat een bon de visite is getekend.

De bon de visite dient slechts om de makelaar te garanderen dat hij bij eventuele verkoop de courtage ontvangt, ook al handelt de koper de zaak verder af met de verkoper. Dit systeem is wat verouderd en de meeste makelaars zijn er dan ook mee gestopt. U kan als potentiële koper gerust één of meerdere bons de visite tekenen, want dit heeft weinig toch rechtskracht. En als koper bent u toch ook eerlijk? Indien u een huis vindt via een makelaar, heeft die makelaar gewoon recht op de courtage, met of zonder bon de visite.

Behoedt u ervoor dat de makelaar er stiekem een bevestiging van zoekopdracht van kan maken. Een dergelijk document kan u dus beter maar niet tekenen. Ook als in de bon de visite vermeld wordt dat de makelaar recht op betaling behoudt, terwijl hij niet bij de onderhandelingen is betrokken, is het beter om die bon maar niet te tekenen. De kans is groot dat hetzelfde huis bij een andere makelaar in de buurt ook te koop staat - vaak zelfs goedkoper.