Onderhandelingen

Er zijn zoveel huizen te koop in Frankrijk…

U begint natuurlijk pas met onderhandelen als het huis dat u heeft gevonden ‘goed voelt’. Zo niet, kijk dan rustig verder.

Onderhandelingsruimte

Onderhandelen over de prijs is in Frankrijk niet verschillend dan in Nederland, maar er zijn wel kleine verschillen. Lees verder voor een korte les ‘Frans onderhandelen’.

Bon de visite

Heel veel makelaars willen dat u eerst een bon de visite tekent, voordat ze zelfs maar het adres geven van het huis, laat staan het pand laten zien. In de meeste gevallen kunt u rustig zo’n bon tekenen.

Mondelinge overeenkomst

U heeft het huis bezocht en het bevalt u. Onderhandelingen leiden dan – hopelijk voor u – tot een mondelinge overeenkomst. Maar daar kunnen we kort over zijn: een mondelinge overeenkomst is in de praktijk niets waard in Frankrijk. U kunt zich daar formeel wel op beroepen, maar de harde praktijk leert dat dat nagenoeg nooit iets oplevert. Indien u denkt dat u een mondelinge overeenkomst heeft, kunt u er niet op vertrouwen dat de koper of verkoper zich er aan houdt, of dat de makelaar het huis niet meer aan een ander zal verkopen. De mondeling afgesproken koopprijs kan morgen weer net zo gemakkelijk veranderen.

Promesse de vente & promesse d’achat

Pas op met allerlei tussencontracten en verklaringen die eruit zien als een koopcontract, maar het niet zijn. Wanneer een schriftelijk bod werd opgemaakt en getekend door de koper en de verkoper, is er een akkoord waar beide partijen aan gebonden zijn. Ook kan een makelaar het pand niet meer aan een ander aanbieden.