Vinden van koper of verkoper

Om een transactie tot stand te brengen, zullen koper en verkoper elkaar eerst moeten vinden.

In Frankrijk bestaat er geen website waar (nagenoeg) alle huizen op staan, zoals het Nederlandse Funda. Gezien de wijze van werken van Franse makelaars zal er ook niet snel een Franse Funda komen.

Kopen met of zonder makelaar

Als koper zit er niet veel anders op dan te zoeken op de honderden internetsites van individuele Franse makelaars of Nederlandse makelaars die zich richten op Frankrijk (en een handvol grotere sites van samenwerkende makelaars). U kan ook rondrijden door de streek van uw voorkeur om vervolgens bij elke makelaar te stoppen. Of u kan panden vinden via de Nederlandstalige tijdschriften over Frankrijk, via beurzen voor buitenlands onroerend goed of ook gewoon zonder een makelaar. U zal het zoeken van dat ene geschikte pand grotendeels zelf moeten doen.

U heeft uw droomhuis gevonden en dan…?

Ergens in dat uitgestrekte en bijzonder afwisselende Frankrijk vindt u dan eindelijk het perfecte huis. U bent er helemaal verliefd op; het is precies wat u zocht en het lijkt te passen binnen uw budget. U wil niets liever dan tot aankoop overgaan, maar hoe pakt u dat nu aan? Door de verkoper of zijn makelaar wordt soms voorgesteld om “even snel een contractje te tekenen”. Niet doen! Trap er niet in. Bovendien wil u natuurlijk weten of u een redelijke prijs betaalt.