Restaurant

De exploitatie van een restaurant is een niet-gereglementeerde bedrijfsactiviteit. Er is geen koksdiploma of iets dergelijks nodig. Wel is een restaurant-licentie vereist.

Frankrijk maakt het onderscheid tussen een ‘Petit Restaurant’ (ook wel ‘snack’ genoemd) en een ‘Restaurant Traditionnel.’ Voor een Petit Restaurant is een ‘Petite Licence Restaurant’ vereist voor een Restaurant Traditionel is een ‘Licence Restaurant’ vereist. De naamgeving is nogal verwarrend. Of een petite licence of een ‘gewone’ licence nodig is heeft niets te maken met de grootte van het restaurant of het aantal couverts. Een Licence Restaurant is verplicht indien het gaat om een restaurant dat voldoet aan de Franse eettraditie: het eten wordt aan tafel opgediend in gangen, er is een menukaart en een wijnkaart om uit te kiezen. Alle andere restaurantvormen vereisen een Petite Licence Restaurant, zoals een pizzeria, een friterie, een buffet-restaurant, een restaurant zonder keuze (met alleen een dagmenu), etc.

Een restaurant-vergunning kan gratis worden opgehaald bij de gemeente en die zal alleen worden afgegeven als de gemeente (middels een Certificat d’Urbanisme) heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de exploitatie van een restaurant op die plek.¬†Wilt u ook alcohol schenken dan heeft u naast een restaurant-licentie ook een dranklicentie nodig.

Indien u een terras wilt exploiteren heeft u bovendien een terras-aantekening nodig op uw drank- of restaurantvergunning. Ook die wordt door de gemeente afgegeven.

Voor een bar is ALTIJD een dranklicentie nodig, naast het Certificat d’Urbanisme.