Restaurant

De exploitatie van een restaurant is een niet-gereglementeerde bedrijfsactiviteit. Een koksdiploma is niet vereist, maar een restaurantlicentie wel.

Frankrijk maakt het onderscheid tussen een ‘Petit Restaurant’ (ook wel ‘snack’ genoemd) en een ‘Restaurant Traditionnel.’ Voor een Petit Restaurant is een ‘Petite Licence Restaurant’ vereist, en voor een Restaurant Traditionnel een ‘Licence Restaurant’. De naamgeving is nogal verwarrend. Of een petite licence of een ‘gewone’ licence nodig is, heeft niets te maken met de grootte van het restaurant of het aantal couverts. Een Licence Restaurant is verplicht wanneer het gaat om een restaurant dat voldoet aan de Franse eettraditie, nl. wanneer het eten aan tafel wordt opgediend in gangen, en er een menukaart en wijnkaart voorzien is om uit te kiezen. Alle andere restaurantvormen vereisen een Petite Licence Restaurant, zoals een pizzeria, een friterie, een buffet-restaurant, een restaurant zonder keuze (met alleen een dagmenu), etc.

Een restaurantvergunning kan gratis worden opgehaald bij de gemeente – wanneer de gemeente (middels een Certificat d’Urbanisme) heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de exploitatie van een restaurant op die plek. Wil u ook alcohol schenken, heeft u naast een restaurantlicentie ook een dranklicentie nodig.

Indien u een terras wilt exploiteren, heeft u bovendien een terrasaantekening nodig op uw drank- of restaurantvergunning. Ook die wordt door de gemeente afgegeven.

Voor een bar is naast het Certificat d’Urbanisme , altijd een dranklicentie nodig,