Touroperator

Frankrijk hanteert strikte eisen voor een touroperator. Het is een vrij zwaar gereglementeerde bedrijfsactiviteit!

Als u producten en diensten inkoopt en het geheel voorafgaand aan de vakantie laat betalen door de toerist, bent u al een touroperator (“agent de voyage”). Dit is ook zo wanneer u bijvoorbeeld niet alleen uw eigen gîte verhuurt aan toeristen, maar ook gîtes van derden, waarbij de toerist u voorafgaand aan de vakantie betaalt waarna u dan de ontvangen gelden, minus uw beloning, overbrengt aan de eigenaar. We geven nog even een ander voorbeeld: u organiseert een wandeltocht waarbij de gasten van uw chambres d’hôtes bij u overnachten en dan naar een andere chambres d’hôtes lopen, waar u de bagage naartoe brengt. Als u dit als één pakket verkoopt aan de toerist en hij betaalt daarvoor aan u voordat de vakantie van start gaat, bent u een touroperator.

Als particulier mag u geen touroperatordiensten aanbieden. Alle bedrijven of personen, of ze nu gevestigd zijn in of buiten Frankrijk, die touroperatordiensten aanbieden in Frankrijk, moeten aan de Franse eisen voor touroperators voldoen:

1. Voldoende gegarandeerde financiën (bij een bank, bevoegde verzekeringsmaatschappij of collectief) waarvan het bedrag wordt bepaald door het businessplan, de ervaring en de specifieke activiteiten;

2. Beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die de specifieke financiële gevolgen daarvan dekt.