Gewoontes

De gewoontes wat de verkoop of verhuur van onroerend goed in Frankrijk betreft, zijn op sommige punten fundamenteel anders dan in Nederland.

Veel Franse verkopers hanteren niet zo’n rationele werkwijze wat betreft de verkoop van hun huis - zoals Nederlandse kopers hopen of denken dat ze doen. We hebben al veel voorbeelden gezien waar de Nederlandse manier van huizen kopen, de Franse verkoper mateloos stoort. Die manier is dan laten zien dat men enthousiast is, en een ernstig bod op tafel leggen. Nederlanders kunnen soms ook teveel eisen stellen en teveel in details willen opgaan. Meermaals hebben we in zo’n situatie gezien dat Franse verkopers afhaken omdat ze vrezen voor voortdurend nieuwe eisen, of omdat ze gewoonweg beledigd zijn.

Ook de Nederlandse gewoonte om eerst alle technische details van het huis te kennen en alle vragen beantwoord te hebben gekregen vooraleer een bod te doen, past niet in de Franse gewoontes. In Frankrijk doet men eerst een bod en pas daarna zoekt men alle technische elementen uit. Immers een mondeling bod kan altijd weer worden ingetrokken of aangepast aan de hand van de technische gegevens die daarna boven tafel komen.

Nog bijna dagelijks lopen transacties fout omdat koper en verkoper elkaar beoordelen volgens hun eigen normen en waarden. We willen u graag uitnodigen voor één van de komende Frankrijkborrels, wil u meer weten over dit cultuurverschil.