Bouwkundig inspecteurs

Een bouwkundige inspectie is niet verplicht wanneer een pand wordt verkocht of verhuurd.

Het totaal van de rapporten in het dossier diagnostic technique staat niet gelijk aan een bouwkundige inspectie, dus als u twijfelt over de bouwkundige staat van het pand kan een bouwkundige inspectie een goed idee zijn. Dit betreft namelijk zaken als de kwaliteit van het dak, de fundering, de betekenis van scheuren, vochtproblemen etc. Het is goed om te weten dat Frankrijk een regeling voor verborgen gebreken kent, die vergelijkbaar is met Nederland.

Bouwkundige inspectie

Het staat een koper of huurder vrij om alles zelf te inspecteren, of om een bevriende of lokale aannemer in te schakelen of ook om een professionele bouwkundig inspecteur mee te nemen. Een eventueel bouwkundig onderzoek dient plaats te vinden vóór het ondertekenen van de compromis de vente. De kosten daarvan zijn voor de koper. Indien u graag een bouwkundig deskundige inschakelt, brengen wij u graag in contact met een betrouwbare partij.

Bouwaansprakelijkheid

Is het aan te kopen huis jonger dan tien jaar, of als er de laatste tien jaar ingrijpende constructieve wijzigingen hebben plaatsgevonden, moet de verkoper een bewijs opleveren dat de (ver)bouw(ing) conform de bouwvergunning werd uitgevoerd. Ook moet men de naam en adresgegevens van de aannemer en eventueel de gegevens van de aansprakelijkheidsverzekering van de aannemer verstrekken. De aannemer moet immers een tienjarige garantie (garantie décennale) leveren op de (ver)bouw(ing). Die garantie gaat over op de nieuwe eigenaar. Is het een ‘eigenbouw’, wordt de bouwgarantie afgegeven door de verkoper. Die kan dan ook binnen tien jaar volledig aansprakelijk worden gesteld voor schade, als is vastgesteld dat de schade is ontstaan door knoeiwerk van de voormalige eigenaar. Bij werken van de hand van een doe-het-zelver, kan men de garantieverplichting niet verzekeren zoals bij aannemers.