Berekening taxe sur la plus value

De notaris zal de taxe sur la plus value berekenen.

Het blijkt dat de ene notaris daarin veel strenger de (niet altijd even duidelijke) regels van de Franse belastingdienst volgt dan de andere. De berekening is dan ook vaak het onderwerp van veel touwgetrek tussen de verkoper en de notaris.

De winst op het huis wordt gedefinieerd als het verschil tussen de nu gerealiseerde verkoopprijs en de aankoopprijs (incl. makelaarskosten en notariskosten). Van deze winst mag u eerst de kosten van het annuleren van de hypotheek en de kosten voor het dossier diagnostic technique aftrekken. Vervolgens kunt u opteren voor investeringen voor renovatiewerken. Dat zijn alleen maar aantoonbare investeringen voor verbetering van het pand, niet de onderhoudskosten. Ofwel accepteert u een forfaitaire aftrek van 15% (waarbij u geen bewijzen dient bij te houden) ofwel overhandigt u facturen van aannemers. Slechts facturen voor renovatie van in Frankrijk als aannemer of ‘artisan’ geregistreerde bedrijven komen daarvoor in aanmerking.  Zelf verbouwen met spullen van de bouwmarkt leidt dus niet tot vermindering van de taxe sur la plus value, al kennen we dossiers waarin de notaris erg meegaand is geweest in de aftrek van dit soort kosten. We merken evenwel dat de belastingdienst steeds strenger wordt. Zo werd een notitie uitgestuurd door de Franse belastingdienst naar alle notarissen omtrent meubilair. Wanneer meubels worden mee verkocht, moet over die meubels ook taxe sur la plus value worden betaald, tenzij de verkoper de waarde van de meubels kan bewijzen met aankoopfacturen of een officieel taxatierapport.

Als u het pand minder dan 5 jaar in bezit heeft, betaalt u 26,5% belasting over de winst. Indien u het huis langer dan 5 jaar in uw bezit had, wordt de verschuldigde belasting verminderd met elk jaar aanvullend eigendom - tot aan 30 jaar eigendom. Het te betalen bedrag bestaat voor een deel uit ‘belasting’ (tot maximaal 22 jaar eigendom) en voor een deel uit een ‘solidariteitsbijdrage’ (tot maximaal 30 jaar eigendom). Met behulp van dit rekenmodel kunt u alvast een eerste schatting maken.