Uw bedrijf in Frankrijk

Indien u al ervaring heeft als ondernemer dan kunt u zich concentreren op die onderwerpen waar het ondernemerschap in Frankrijk afwijkt van Nederland in wetten, regels of gewoontes. Indien u nog geen ondernemerservaring heeft, moet u een dubbele slag maken: niet alleen is het opzetten van een bedrijf nieuw, maar ook de Franse regels zijn nieuw.

Maar er is goed nieuws: de Franse overheid doet veel om nieuwe ondernemers bij te staan en… U heeft ons gevonden om u met raad en daad terzijde te staan. Wij hebben tenslotte zo’n jaar of vijfentwintig ervaring met het opzetten van nieuwe bedrijven, sinds 2004 exclusief in Frankrijk!

Het Franse ondernemersklimaat blijkt Nederlanders en Vlamingen zo goed te passen, dat taalbarrières en onbekende regels en gewoontes weinig invloed lijken te hebben op het succes van hun onderneming in Frankrijk. En dat is toch een mooie opsteker voor iemand die nog aan het avontuur moet beginnen.

Niet alles is vanzelfsprekend bij het oprichten van een Frans bedrijf. Helaas heeft de Franse politiek de neiging om steeds meer nieuwe structuren en regels te verzinnen voor de ondernemer, terwijl de oude structuren en regels maar zelden worden afgebroken. Als startende ondernemer moet u dus nogal wat uitzoeken en beslissen en moet u -om te beginnen- een antwoord vinden op de volgende zes hoofdvragen:

  1. Wat exact is de omschrijving van uw toekomstige bedrijfsactiviteit? Is het een mix van activiteiten? Zijn één of meerdere activiteiten gereglementeerd of niet?
  2. Welke bedrijfsvorm en welk regime voor belasting en sociale lasten past het beste bij u?
  3. Vereist uw bedrijfsactiviteit inschrijving in een bedrijvenregister? Zo ja welke en wat is dan de procedure?
  4. Gaat het u om de start van een nieuw bedrijf of wilt u wellicht een bedrijf overnemen?
  5. Gaat u personeel inhuren of mee overnemen?
  6. Hoe krijgt u uw Franse onderneming gefinancierd?

U heeft meestal geen tonnen aan euro’s nodig heeft om te starten en ook geen vast personeel. Met durf en enthousiasme komt u ook een eind. Als u droomt van een bedrijfje in Frankrijk, is het in elk geval de moeite waard om die droom te onderzoeken!

Er zijn nogal wat keuzes te maken voor de startende onderneming. Als u er met deze website niet helemaal uitkomt, kunnen wij u helpen.