Het Franse ondernemersklimaat

In het algemeen zijn Fransen even goed, zo niet beter opgeleid dan Nederlanders. Uw diploma’s of vakkennis alleen (afgezien van enkele specifieke uitzonderingen) zijn onvoldoende om voet aan grond te krijgen in Frankrijk. U mag nog zo trots zijn op uw product of dienst, de kans is groot dat een Franse concurrent eenzelfde kwaliteit biedt, maar dan zonder de taal- en cultuurachterstand.

Daar staat tegenover dat u, overal op het internet, dooddoeners kunt lezen over Frankrijk, zijn ondernemers en de ondernemersmentaliteit. En die meningen van Nederlanders en Vlamingen zijn niet altijd even positief.

Alleen al door de onderschatting van de Franse concurrentie vallen veel plannen van ondernemers in duigen, als ze al van de grond komen. U zult dus meer moeten inbrengen dan een mooi product, een goed doordachte dienst en diploma’s en vakkennis. Dan hebben we het over enthousiasme en gedrevenheid, uithoudingsvermogen, of uw bijzondere contactuele vaardigheden. Een voorbeeld hiervan kan zijn: uw uitzonderlijke kwaliteiten als gastheer of –vrouw in de toeristische sector of uw inzichten in moderne marketingmethodes.