Onroerend goed kopen in Frankrijk

Dit is wat we voor u kunnen doen als u zich bezint op de aankoop van onroerend goed (woonhuis en/of bedrijfspand) in Frankrijk:

 • Consult. U wil eens spreken over uw plannen om in Frankrijk te gaan wonen of ondernemen en heeft behoefte aan structuur (vaak in de vorm van een stappenplan) over hoe het koopproces van onroerend goed in zijn werk gaat en met welke partijen u allemaal te maken krijgt. We bieden dan een consult aan per telefoon of videocall tegen €155/uur excl. BTW.
 • Beoordeling van koopcontracten voor onroerend goed (compromis de vente of promesse de vente en/of acte authentique) of contracten voor overname (‘cession’) van een bestaand bedrijf:

       – 0,1% excl. BTW van de overeengekomen koopprijs, inclusief meubels en makelaarscourtage exclusief notariskosten, met een minimum van €495 excl. BTW, in geval het contract is opgesteld door een Franse notaris.

       – 0,15% excl. BTW van de overeengekomen koopprijs, inclusief meubels en makelaarscourtage exclusief notariskosten, met een minimum van €725 excl. BTW, in geval het contract is opgesteld door een makelaar of de advocaat van de tegenpartij.

  Deze verschillende tarieven zijn ontstaan door onze jarenlange ervaringen met de beoordeling van dit soort contracten. Gelukkig zijn er steeds minder makelaars die zelf koopovereenkomsten in elkaar knutselen, maar we komen ze nog wel tegen. In de regel zijn die een stuk slechter van kwaliteit (ook indien het formaat van een makelaarsvereniging, bijvoorbeeld de FNAIM, wordt gebruikt!) dan wat de notaris schrijft. Dat betekent veel meer werk voor ons en dat betekent weer dat we een hoger tarief moeten hanteren voor koopcontracten opgesteld door anderen dan een Franse notaris.

  We lezen het contract en melden u per e-mail en in het Nederlands wat er ontbreekt (dat is namelijk vaak het grootste probleem), wat er naar onze mening niet goed is geregeld en waar u mogelijk risico loopt. Dat is inclusief tekstsuggesties in het Frans voor aanpassingen in de tekst. In plaats van een bericht per e-mail over de gebreken, kunt u voor hetzelfde bedrag ook kiezen voor een bespreking van het hele contract per telefoon of videocall. Met onze opmerkingen kunt u dan verder onderhandelen met de verkoper of de makelaar of direct communiceren met de notaris.

  We hanteren hetzelfde tarief als u als verkoper het koopcontract wil laten beoordelen. We beoordelen uitsluitend contracten in het Frans.
   

 • Als u een woonhuis (eerste of tweede huis) en/of bedrijfspand en/of bedrijf gaat kopen en u beheerst het Frans niet voldoende dan bieden we de volledige begeleiding aan van het gehele koopproces van het onroerend goed of bedrijf of een combinatie van beiden. We adviseren u over alle aspecten van de aankoop (of verkoop) en voeren, namens u, de communicatie met de makelaar, de verkoper, de notaris, de gemeente en alle andere instanties die bij de verkoop betrokken kunnen zijn. Uiteraard leggen we elke stap, elk document en elk contract in detail aan u uit. Voor deze begeleiding rekenen we 1,3% excl. BTW van het overeengekomen aankoopbedrag (incl. makelaarskosten en roerende zaken, excl. notariskosten), met een minimum van €1850 excl. BTW. We hanteren hetzelfde tarief als de makelaar zo nodig de koopovereenkomst wil schrijven, maar dan zullen we duidelijk maken aan de makelaar dat de inschakeling van een Franse notaris de voorkeur verdient. Let op: niet inbegrepen bij ons tarief is het vinden van een pand of het vinden van een koper. We zijn geen makelaar!

In alle overige gevallen geldt een uurtarief van €155 excl. BTW.