Etat des lieux

De huurder accepteert het pand in de staat waarin het verkeert op de eerste dag van huur, tenzij specifieke werkzaamheden zijn beschreven in het huurcontract die de verhuurder nog zal uitvoeren na het begin van de huur.

De état des lieux is een document dat de staat van het pand beschrijft bij het begin van de huurperiode. Het is zowel een beschrijving van wat er allemaal aanwezig is in het pand als een beschrijving van de actuele staat van onderhoud. Kamer voor kamer, ruimte voor ruimte wordt een inventarisatie gemaakt.

In de meeste gevallen wordt een dergelijke état des lieux opgesteld door de verhuurder en huurder. Dat kan in een vrij formaat of aan de hand van een checklist, waarvan online verschillende voorbeelden gevonden kunnen worden. Hier vindt u enkele voorbeelden.

Het is zeker het overwegen waard om een état des lieux te laten opstellen door een plaatselijke deurwaarder. Dat kost natuurlijk wel wat geld, maar in een mogelijk toekomstig conflict heeft een door de deurwaarder opgemaakte état des lieux meer gewicht. Conflicten op dit gebied gaan bijna altijd over gebrek aan onderhoud door de verhuurder. Het is vooral in het belang van de huurder om een deurwaarder in te schakelen.

Uiteraard moet er ook aan het einde van de huurperiode weer een état des lieux worden opgemaakt, waarbij beide partijen vaststellen of er reparaties nodig zijn en/of de borg geheel of gedeeltelijk moet worden ingehouden.