Zelf aanwezig zijn

Hoewel er mogelijkheden zijn om een compromis de vente te ondertekenen zonder zelf fysiek naar het notariskantoor te stappen, kan het voor kopers ook goed zijn om zelf aanwezig te zijn bij de ondertekening en de tien daaropvolgende dagen goed te gebruiken.

  • U moet zich een laatste keer goed realiseren waar u aan begint. Is dit echt wat u wil? Bedenk dat ondertekening van de compromis de vente impliceert dat u er tien dagen later aan vast zit en dat u er alleen nog maar onderuit kan onder nauwkeurig omschreven ontbindende voorwaarden!
  • Praat in die tien dagen over het huis en uw plannen met elke dorpsgenoot die u tegenkomt. Als u er uiteindelijk toch geen goed gevoel bij heeft, of als u aanvoelt dat u in de omgeving niet welkom bent, kunt u binnen die 10 dagen na ondertekening zonder opgave van redenen van de koop afzien.
  • Ga naar de gemeente of ga te rade bij gelijk welke instantie die iets kan vertellen over het huis en de omgeving. Volgens de Franse wet heeft de verkoper weliswaar de plicht om de koper in te lichten over alle bekende gebreken en problemen, maar u heeft natuurlijk het recht om zelf onderzoek te doen. Maak dus een afspraak bij de Mairie om het bestemmingsplan te bestuderen of neem minstens telefonisch contact op met de Mairie om te verifiëren hoe het zit met het bestemmingsplan en eventuele erfdienstbaarheden.
  • Ga naar de plaatselijke school om kennis te maken – als u kinderen heeft. Als u niet enthousiast bent over de school, is dit huis misschien niet voor u.