L’apéro: een onmisbaar Frans ritueel (ook buiten de zomer!)
Apéro? Ja hoor, dat is niet alleen voor in de zomer! Het hele jaar door – in de stad of op het platteland – is het in Frankrijk hét moment van gezellig samenzijn. Maar... wat is dat nu eigenlijk, prendre l’apéro?
Wat is het?
De apéro is een moment vóór het avondeten, waarop vrienden, buren of familie samenkomen om iets te drinken en een klein hapje te eten. Belangrijkste regel: een apéro neem je nooit in je eentje! (Nooit.)
Wat drink je?
Dat hangt af van de regio, maar een paar klassiekers zie je overal terug: witte of rode wijn, een koud biertje op warme dagen, een Kir (witte wijn met zwartebessenlikeur) in de Bourgogne of een Kir Royal met bubbels. In het zuiden? Uiteraard een pastis! En in de grote steden gaan ze vaak voor cocktails – denk aan Spritz of Mojito*.
Geen alcohol? Geen probleem! Een diabolo menthe (limonade met muntsiroop) of mineraalwater uit Vichy is ook prima… al zou iemand kunnen denken dat je ziek bent.
Wat eet je erbij?
De heilige drie-eenheid van de apéro: pinda’s, olijven en droge worst. Iedereen in Frankrijk heeft die standaard in huis – je weet maar nooit wanneer er ineens iemand voor een apéro op de stoep staat!
Maar de fijnproevers maken er iets feestelijkers van: hartige taarten, quiches, tapas, amuses... Genoeg om een Nederlander te laten denken dat dit het avondeten ís. Maar nee: de apéro is slechts een voorprogramma.
Uitzondering: als je bent uitgenodigd voor een apéro dînatoire, dan is het wél de bedoeling dat je blijft eten. Alles-in-één dus.
Ik ben uitgenodigd. Wat nu?!
Geen paniek, je komt er wel. Vraag hoe laat je verwacht wordt en kom nooit te vroeg. Echt niet. Dat is onbeleefd – de gastvrouw zit dan waarschijnlijk nog met haar haar in een handdoek en de oven op standje chaos.
Word je om 18:00 verwacht? Kom dan om 18:10. Perfect.
Tip voor Nederlanders: als je gewend bent om om 18:00 te dineren, eet dan vooraf een klein hapje. Je weet namelijk nooit hoe laat het echte eten komt.
Wat neem je mee?
Een flesje wijn, een zak chips, iets uit je voorraadkast… zolang het maar apéro-proof is.
Wat je níet meeneemt: taart, cake of andere zoetigheid. Dat hoort er echt niet bij.
Wat doe je tijdens de apéro?
Trinquer! Proost met iedereen, kijk je tafelpartner recht in de ogen en zorg ervoor dat je geen armen kruist met anderen – dat zou ongeluk brengen (echt waar, vraag maar aan een Fransman). Daarna, Praten. Over je dag, je huis, je tuin, je kinderen, de politiek, het universum, filosofie... en als het wat later wordt, misschien zelfs zingen.
Apéro survivalgids – voor Nederlanders in Frankrijk
- Eet iets kleins van tevoren als je gewend bent om vroeg te eten.
- Kom minstens 10 minuten na de afgesproken tijd.
- Geen taart of zoetigheid meebrengen.
- Vergeet bij het weggaan niet te zeggen dat de volgende apéro bij jou thuis is (nu je toch een expert bent 😉).
*A consommer avec modération