Table d’hôtes

Een table d’hôte(s) (‘tafel van de gastheer en/of -vrouw’) mag slechts worden aangeboden aan  betalende gasten van een chambres d’hôtes, een gîte of een mini-camping.

Dit zijn de belangrijkste regels:
• Een table d’hôtes gaat uit van het principe: mee-eten met de gastheer en dat betekent dat de gastheer of -vrouw zelf ook mee-eet (deze regel wordt nogal eens overtreden!) en de gasten eten wat de pot schaft. Er mag dus GEEN keuzemenu worden aangeboden.
• De maaltijd mag een middag- of avondmaaltijd zijn en het principe is dat er moet worden gekookt met de producten uit de streek (al hebben we nog nooit gehoord dat er gecontroleerd wordt op deze regel).
• Een table d’hôtes mag worden aangeboden op één of meer vaste dagen in de week, wanneer de gastheer daar zin in heeft, of als de gasten er om vragen. Maximale vrijheid dus.
• De maaltijd kan zelf worden gekookt door de gastheer of -vrouw, hij kan d.m.v. catering worden aangeboden of de gastheer/vrouw kan t.b.v. de maaltijd een kok inhuren (chef à domicile).
• Maaltijden op verschillende dagen mogen een verschillende prijs hebben, maar op één en dezelfde dag mag er slechts één maaltijd worden aangeboden tegen één prijs. Voorbeeld: op dinsdag een gezamenlijke BBQ voor €17,50 p.p. en op donderdag een Menu du Marché, vier gangen met verse producten van de markt voor €25 p.p.
• Voor het aanbieden van een table d’hôte moet de gastheer/vrouw beschikken over een restaurantlicentie, die wordt uitgegeven door de gemeente. Bij de maaltijd mag dan elke vorm van alcohol worden geschonken, maar er mag officieel geen wijnkeuze (lees: wijnkaart) worden aangeboden.
• Indien ook alcohol wordt geschonken buiten de maaltijd, dan dient de exploitant te beschikken over een alcohol-exploitatievergunning.
• Het is toegestaan om de table d’hôtes en ook de geschonken alcohol afzonderlijk in rekening te brengen bij de gast, los van de overnachting, of in één bedrag, zolang de prijslijst maar duidelijk is voor de gast.