Crédit Vendeur

In feite is dit een vorm van kopen-op-afbetaling: In geval van aankoop van een pand waar u uw bedrijf wilt beginnen, of bij de aankoop van een bestaand bedrijf, is soms de verkoper bereid om financieel te helpen. Dat is meestal pas het geval als banken geen financiering willen verstrekken en de verkoper toch heel graag het object wil verkopen.

Als de verkoper de opbrengst van de verkoop niet onmiddellijk nodig heeft, kan in het koopcontract een crédit vendeur overeengekomen worden. De verkoper treedt dan op als bank.

In feite is dit kopen-op-afbetaling: er wordt een aanbetaling overeengekomen en de koper betaalt vervolgens maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. Het rentepercentage ligt meestal iets hoger dan bij een bank (begrijpelijk: klaarblijkelijk wil een bank dit niet financieren en natuurlijk loopt de verkoper risico). De totale aflossingstijd is onderhandelbaar, maar is meestal korter dan wat een bank gebruikelijk aanbiedt.

De verkoper kan zich inschrijven in het Franse hypotheekregister en krijgt daarmee dezelfde rechten als een normale bank. Dat kan alleen maar als de verkoper zelf geen hypotheek meer op het pand heeft rusten. In geval van een grote overwaarde en dus een relatief kleine hypotheek kan er nog wel eens een afspraak met de hypotheekbank worden gemaakt, maar over het algemeen staan banken niet te trappelen om hier aan mee te werken.

Crédit-vendeur-afspraken kunnen door een goede notaris prima dichtgetimmerd worden in een compromis de vente en in deze tijd waarin de banken minder flexibel zijn en minder risico wensen te nemen is de crédit-vendeur een steeds meer voorkomende vorm van financiering.