Bedrijfsfinanciering

Indien u een bedrijfspand of combinatie (woon-werk)-pand wilt kopen en in Frankrijk wilt gaan ondernemen, bent u aangewezen op een van de Franse commerciële banken. Een Nederlandse bank begint hier niet aan.

U moet dan, tezamen met uw financieringsaanvraag, een ondernemersplan overleggen (in het Frans en op zijn Frans: een Prévisionnel). Een typisch Nederlands ondernemingsplan met heel veel tekst en weinig cijfers is zinloos, ook als u dat in het Engels vertaalt en zelfs als u dat in het Frans laat vertalen. Een Frans businessplan heeft veel cijfers en weinig tekst.

In heel veel gevallen moet u dan komen opdraven voor de kredietcommissie (als buitenlandse aanvrager bent u immers per definitie een groot risico), aan wie u duidelijk moet maken dat u goed Frans spreekt, dat u ervaring heeft als ondernemer en dat de bank geen enkel risico loopt.

Indien u een bedrijfspand wilt kopen terwijl u in Nederland blijft wonen en werken, kunt u het beste beginnen bij uw eigen Nederlandse bank, Mogelijk kan één van de Franse banken met een Beneluxdesk u van dienst zijn. Dat zijn er maar twee: de CIC en de Crédit du Nord.