Financiering

Iedereen met plannen om in Frankrijk onroerend goed te kopen, al dan niet als onderdeel van een bedrijfsovername, krijgt met de financiering daarvan te maken.

Indien de gehele koopsom uit eigen middelen betaald kan worden is dat natuurlijk gemakkelijk. Al blijft het onverstandig om de allerlaatste cash in onroerend goed te stoppen. De eerste de beste tegenvaller (een lekkend dak, een kapotte verwarmingsketel, een afgekeurde fosse septique, etc.) kan dan al tot financiële problemen leiden. Immers, als u een pand geheel met eigen geld heeft gekocht kunt u daarna niet meer aankloppen bij een Franse bank voor een hypotheek! Trouwens ook niet bij een Nederlandse. Dus zelfs als u het object cash zou kunnen betalen, kan een aanvullende hypotheek verstandig zijn.

Franse banken zijn kritischer en trager dan wat een ondernemer uit Nederland mogelijk gewend is. Bovendien zijn enkele Franse banken gestopt met hypotheken voor niet in Frankrijk wonende kopers. Hierdoor kunnen de paar overgebleven banken, die buitenlanders nog wel als een interessante klantengroep zien, hogere of aanvullende eisen stellen. En helaas doen ze dat ook.

In geval u financiering nodig heeft voor de aankoop van onroerend goed maakt het veel verschil of u permanent in Frankrijk gaat wonen of niet. En verder is het van belang of u een woning koopt of een bedrijfspand (eventueel combinatie van wonen en werken). Op onze andere website, www.compromisdevente.info vindt u alle informatie over het aankoopproces van Frans onroerend goed. Hieronder treft u enkele financieringsmogelijkheden aan.

• Soms lijkt een woonhuisfinanciering (tot 85% van de aankoopprijs, soms zelfs meer) de meest gemakkelijke weg om een startende onderneming te financieren. Nederlandse banken beginnen hier overigens niet aan;
• Soms is een  bedrijfsfinanciering voor de onderneming de enige oplossing;
• Indien een bank niet wenst te financieren, kan een crédit vendeur of een huur-koop overeenkomst uitkomst bieden; soms een private financier;
• En voor de volledigheid melden we dan ook de aankoop en viager.

Tenslotte is het mogelijk om ook in Nederland de aankoop van Frans onroerend goed te financieren, bv door een tweede hypotheek op het Nederlandse woonhuis of door een onderhandse (dus zonder hypothecaire zekerheid) persoonlijke lening van een kennis of familielid.