Classificatie

Frankrijk kent een classificatiesysteem voor gîtes, hotels en campings, niet voor chambres d’hôtes. Atout-France kent, op verzoek van de exploitant en na classificatie, 1 tot 5 sterren toe aan een accommodatie.

De keuring die aan classificatie vooraf gaat wordt uitgevoerd door een van de instanties die per departement zijn aangewezen. Soms zijn dat ambtenaren van het departement, soms particuliere bedrijven, soms organisaties zoals Gîtes-de-France. Na de keuring ontvangt de verhuurder een rapport, waarin staat aangegeven hoeveel sterren er zijn toegekend.

De eisen die bij elk sterrenniveau horen zijn deels verouderd en op Franse vakantiegangers gebaseerd. De kosten van de keuring lopen uiteen van €70-€200 per gîte, de kosten voor een hotel of camping kunnen nogal oplopen met de grootte van de accommodatie.

Classificatie is verplicht als de gîte-verhuurder gebruik wil maken van het gunstige micro-commerce belastingregime of als de camping- of hotelexploitant gebruik wil maken van het lagere BTW-tarief, maar in de marketing hoeft het aantal toegekende sterren niet gebruikt te worden. Dus zelfs één ster geeft al recht op het belastingvoordeel. Uiteraard mag er niet geadverteerd worden met bijvoorbeeld drie sterren als die in werkelijkheid niet zijn toegekend.

Van belang zijn nog Gîtes-de-France en zijn dochteronderneming Vacansoleil. Indien u lid bent van een van beide organisaties dan is uw gîte automatisch gekeurd. Gîtes-de-France is een privé-organisatie, die zich nog wel eens wil opstellen als een quasi-overheidsorgaan. Als klein toeristisch ondernemer is er geen verplichting om lid te worden; het lidmaatschap komt met voordelen, maar ook nadelen. Niet veel Nederlandse toeristische ondernemers in Frankrijk zijn lid.