Tour-operator

Frankrijk hanteert strikte eisen aan een touroperator. Het is een nogal zwaar-gereglementeerde bedrijfsactiviteit!

Als u inkoopt bij aanbieders van producten en diensten en alles als pakket voorafgaande aan de levering van de vakantie door de toerist laat betalen, dan bent u al een touroperator. Bijvoorbeeld: u verhuurt niet alleen uw eigen gîte aan toeristen, maar ook gîtes van derden, waarbij de toerist aan u, voorafgaande aan de vakantie, betaalt en u betaalt dan de ontvangen gelden, minus uw beloning, aan de eigenaar. Ander voorbeeld: u organiseert een wandeltocht waarbij de gasten van uw chambres d’hôtes bij u overnachten en dan naar een andere chambres d’hôtes lopen, waarheen u de bagage brengt. Als u dit als één pakket verkoopt aan de toerist en hij betaalt daarvoor aan u voordat de vakantie begint, dan bent u een touroperator.

Als particulier mag u geen touroperator diensten aanbieden. Alle bedrijven of personen, of ze nu gevestigd zijn in of buiten Frankrijk, die touroperator diensten aanbieden in Frankrijk, moeten aan de Franse eisen voor touroperators voldoen:

1. Een diploma van een erkende toeristische opleiding, of tien jaar aantoonbare werkervaring als medewerker bij een touroperator of reisbureau, of aantoonbaar drie jaar ervaring als eigenaar of manager van een reisbureau of touroperator;

2. De beschikking over een bankgarantie, of een bedrag op een geblokkeerde bankrekening of een aansprakelijkheidsverzekering ter waarde van €100.000 in verband met de beroepsaansprakelijkheid.