Overige dienstverleners

Rondom aanbieders van toeristische accommodaties vinden allerlei kleine ondernemers met specialistische diensten een markt.

Bedenk dat het toerisme een belangrijke bedrijfstak is in Frankrijk en dat er, buiten het zicht van de toerist, vele soorten diensten worden gevraagd. We hebben er een paar genoteerd om u een idee te geven van de diversiteit van deze bedrijfstak:

Verreweg de meeste vakanties worden tegenwoordig geboekt via het internet. Dat geldt voor alle soorten toeristische bestemmingen en dit levert een stroom aan nieuwe bedrijfjes op, die vaak vanuit huis kunnen worden georganiseerd:
• super-gespecialiseerde on-line reisbureaus (bv. alleen voor zware en uitdagende wandeltochten door de Alpen)
• het maken van websites en/of foto’s en vertalingen van websites voor aanbieders van toeristische accommodaties
• haal- en brengdiensten naar vliegveld of TGV-station; georganiseerde tours langs toeristische attracties (dit is overigens een zwaar-gereglementeerde bedrijfsactiviteit waarvoor een fulltime opleiding van 3 maanden in Frankrijk verplicht is!)
• Chef à domicille (kok aan huis) of catering voor kleine toeristische aanbieders die table d’hôtes aanbieden aan hun klanten.

Een heel ander idee betreft caravanstalling voor de winter. Als u in (Noord of Midden)-Frankrijk opslagruimte heeft zou u die kunnen verhuren als (winter)stalling voor caravans van Nederlanders. Kampeerders kunnen dan hun caravan of camper in de winter in Frankrijk stallen om die in het voorjaar weer geheel schoongemaakt en gecontroleerd op te halen. Scheelt dure opslag in Nederland en bovendien vele nutteloze kilometers heen en weer door Noord-Frankrijk, België en Nederland.

Voor de meeste van deze bedrijfsactiviteiten kan met een simpele bedrijfsinschrijving worden volstaan.