Handel

Handelsactiviteiten zijn vrij in Frankrijk, met uitzondering van enkele producten, waarvoor u wel aan bijzondere vestigingseisen, zoals een keuring, een diploma of aansprakelijkheidsverzekering moet voldoen.

Enkele van die uitzonderingen zijn:
– goud- en zilver
– antiek (dus geen brocante-spullen)
– levende dieren
– onverpakte, aan bederf onderhevige levensmiddelen
– tabak
– alcoholhoudende dranken
– financiële producten zoals aandelen, obligaties, etc.

‘Vrij’ in bovenstaande zin betekent dat u zonder verdere eisen een bedrijf kunt oprichten of overnemen dat zich bezighoudt met handelsactiviteiten, groothandel of detailhandel, inclusief im- en export. Alle inschrijvingen als commerçant moeten worden gedaan via de Chambre de Commerce.

Frankrijk is van oudsher een ‘catalogus’-land. Op het platteland werd veel besteld uit catalogussen en La Poste bracht de pakjes thuis. Het concept van gemakkelijk kopen op afstand bestaat nog steeds, al zijn het nu natuurlijk webwinkels en heeft La Poste concurrentie gekregen. Vele Nederlanders en Vlamingen die zich vestigen in Frankrijk met een handelsbedrijf kiezen dan ook voor een webwinkel als hoofd- of nevenactiviteit.

Indien u een handelsbedrijfje aan huis (dus ook een thuiswinkel) wilt beginnen heeft u verder alleen toestemming nodig van de gemeente via een Certificat d’Urbanisme. Verreweg de meeste Franse gemeentes geven een dergelijke toestemming vrij gemakkelijk af.

Indien u op de markt wilt staan met uw spullen heeft u bovendien een ‘carte de commerçant ambulant’ nodig. Die vraagt u aan tegelijkertijd met uw inschrijving bij de Chambre de Commerce. Indien u al een handelsbedrijf heeft kunt u hem ook achteraf nog aanvragen. Dan is de procedure wat ingewikkelder (wij helpen u er graag bij). Het bezit van een dergelijke kaart geeft u het recht om bij een gemeente een plek op de markt aan te vragen. Er is geen garantie dat de gemeente van uw keuze u ook een plek kan of wil aanbieden.