Gereglementeerde bedrijfsactiviteiten

Voordat u een bedrijf kunt oprichten, moet u nadenken over de precieze omschrijving van de bedrijfsactiviteit. Frankrijk kent lange lijsten met bedrijfsactiviteiten (de zg. APE-codes, ook wel NAF-codes genoemd), die verder ingedeeld kunnen worden in twee categorieën: niet-gereglementeerd en wel-gereglementeerd.

De niet-gereglementeerde activiteiten mag iedereen zonder beperking uitoefenen, mits ondergebracht in een officieel bedrijf, of aangegeven als bijverdienste bij de aangifte inkomstenbelasting (Impôts sur la Revenu). Voor elk van de gereglementeerde bedrijfsactiviteiten bestaat een afzonderlijk eigen reglement. Veel van die reglementen vindt u op https://bpifrance-creation.fr

In het algemeen is het zo dat elk beroep of elke bedrijfsactiviteit die de mens mogelijk schade zou kunnen toebrengen onder de gereglementeerde beroepen valt, dus o.a. bouwvakkers,  automonteurs, verpleegsters en veel beroepen die met voeding te maken hebben. Maar ook beroepen als touroperators, zilversmeden en makelaars zijn gereglementeerd.
Het spreekt voor zich dat u pas een bedrijf kunt inschrijven met een gereglementeerde bedrijfsactiviteit, indien u aan ALLE eisen in het reglement voldoet. In veel gevallen hebben die te maken met het hebben van een diploma of aantoonbare ervaring, maar vaak ook met bv. een aansprakelijkheidsverzekering of een verplichte keuring van persoon of werkplek.

Komt u er niet uit met de APE-codes of met de reglementen van BPI France, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag een stapje verder.