Het Franse ondernemersklimaat

In het algemeen zijn Fransen even goed, zo niet beter opgeleid dan Nederlanders. Uw diploma’s of vakkennis alleen (enkele hele specifieke uitzonderingen daargelaten) zijn onvoldoende om een voet aan de grond krijgen in Frankrijk. U kunt nog zo trots zijn op uw product of dienst, de kans is groot dat een Franse concurrent eenzelfde kwaliteit biedt, maar dan zonder de taal- en cultuurachterstand.

Daar staat tegenover dat u, overal op het internet, dooddoeners kunt lezen over Frankrijk, zijn ondernemers en de ondernemersmentaliteit. En die meningen van Nederlanders en Vlamingen zijn niet altijd even positief.

Alleen al door de onderschatting van de Franse concurrentie vallen veel plannen van ondernemers in duigen, als ze al van de grond komen. U zult dus meer mee moeten brengen dan een mooi product, een goed doordachte dienst en diploma’s en vakkennis:
Enthousiasme en gedrevenheid bijvoorbeeld. Of uithoudingsvermogen. Of uw bijzondere contactuele vaardigheden. Of, met name in het toerisme, uw uitzonderlijke kwaliteiten als gastheer of –vrouw of uw inzichten in moderne marketingmethodes.