Ambachten

Frankrijk is trots op zijn ambachtslieden. Het artisanat staat in hoog aanzien!

Een timmerman is goed opgeleid als timmerman en verstaat zijn vak: timmeren. Maar in Frankrijk is een timmerman nog geen aannemer, laat staan een klusjesman… Nederlanders hebben daar vaak heel andere ideeën over: iemand is op de eerste plaats handig met zijn handen en is toevallig opgeleid tot timmerman. Maar hij kan nog veel meer. Dit biedt kansen: Nederlandse eenpersoons-aannemers en klusbedrijven doen het erg goed in Frankrijk, omdat die aanpak redelijk nieuw is. Dat spreekt niet alleen buitenlanders in Frankrijk aan, maar ook de Fransen zelf!

Iedereen die een bedrijfje wil beginnen of overnemen in de bouw of zich zelfstandig wil vestigen met wat we in Nederland een ambacht noemen (dus ook: fietsenmakers, goudsmeden, tandtechnici, computerhardware-reparateurs, etc. etc) moet aan enkele eisen voldoen.

De meeste ambachten zijn vrijgegeven in Nederland, u mag zich vestigen met een eigen bedrijf zonder dat de overheid beoordeelt of u het vak verstaat. In Frankrijk is dat voor de meeste ambachten NIET het geval. Als u wil weten of uw vak valt onder de gereglementeerde bedrijfsactiviteiten, kunt u dat opzoeken op BPI-France Création

.