Exploitatiebegroting

Voordat u een besluit neemt om naar Frankrijk te emigreren en daar een bedrijf te beginnen of over te nemen, is het belangrijk dat u uitzoekt of u er inderdaad van kunt leven….

Er zijn geen berekeningen nodig om te begrijpen dat je niet kunt leven van een paar chambres d’hôtes of van een mini-camping (enkele uitzonderingen daargelaten). Voor veel andere bedrijven kan dat niet zomaar worden vastgesteld zonder een grondige en realistische analyse van te verwachten omzet en kosten door middel van een exploitatiebegroting. Dit is nog geen ondernemersplan, maar het is een goed begin. Indien de exploitatiebegroting niet positief uitpakt heeft het ook geen zin om het plan door te zetten of nog aan een volledig ondernemersplan te beginnen. U zult dan aanvullende bronnen van inkomsten moeten zoeken, of omzien naar een ander plan dat beter binnen uw mogelijkheden past.

In geval u een klein toeristisch bedrijf wilt beginnen of overnemen, kunnen wij u helpen met een betrouwbare, goed onderbouwde exploitatiebegroting. We zetten dan de volgende gegevens op een rij:

• Aanschaf onroerend goed (+ kosten koper)
• Schatting kosten verbouwingen en inrichting
• Aanschaf bedrijfsactiviteiten (fonds de commerce)
• Andere noodzakelijke of gewenste investeringen
• Beschikbaar eigen vermogen en andere inkomsten
• Benodigde financiering en de financieringskosten
• Omzetvoorspelling (gebaseerd op Franse statistieken):
– Gemiddelde bezettingsgraad per maand
– Gemiddelde prijs per week of per nacht, gebaseerd op classificatie
– Gemiddelde aantal personen per gîte, kamer, kampeerplek
– Vergelijking met directe concurrenten
– Gemiddelde opbrengst per couvert
– Gemiddelde opbrengst van bar of terras
• Bij overname: vergelijking met gerapporteerde cijfers (dus: zit er potentie in dit bedrijf?)
• Operationele kosten (gebaseerd op Franse ervaringscijfers en exploitatiebegrotingen die we eerder voor klanten hebben gemaakt)
– Afschrijvingen
– Verwachte onderhoudskosten
– Schoonmaak, inventaris, vervanging
– Personeelskosten (gebaseerd op gangbaar salaris in Frankrijk)
– Gas, water, licht en andere vaste maandlasten
– Onroerend goed belasting
– Verzekeringen
– Vervoerskosten
– Marketingkosten
– Website, telefoon en andere kantoorkosten
– Inkoopkosten
– Sociale lasten en belastingen (uiteraard volgens het Franse systeem)

Op basis van bovenstaande vergelijking wordt bepaald of er voldoende overblijft om van te leven.

Uiteraard kan dit model ook gebruikt worden in omgekeerde richting: op basis van geschatte kosten van levensonderhoud en eigen geld en andere inkomsten kan bepaald worden welk budget beschikbaar is voor de aanschaf van een object. We rekenen een vast bedrag voor het opstellen van een exploitatiebegroting, zie bij de tarieven.

Indien deze exploitatiebegroting goed uitpakt is het mogelijk om het model uit te breiden naar een prévisionnel.  Dit is een exploitatiebegroting volgens het Franse model (in het Frans en op zijn Frans) om dat aan een Franse bank voor te kunnen leggen als onderbouwing van een financieringsaanvraag.
De (Nederlandstalige) exploitatiebegroting wordt dan uitgebreid met:
•  Beschrijving van het object
•  Beknopt marketingplan
•  Risico-analyse voor de bank (er moet aannemelijk worden gemaakt dat wat er ook gebeurt de bank zijn geld terugkrijgt)
•  Cash-flow analyse
De kosten hiervoor zijn geheel afhankelijk van de complexiteit van het plan. We sturen u graag een offerte, maar bedenk dat een Franse accountant graag een dergelijke prévisionnel voor u opstelt, vaak zelfs gratis of tegen een symbolisch bedrag, natuurlijk met als doel om u als klant te werven!