Tien regels

De 10 regels van een succesvolle emigratie

1. Zorg voor inkomen. Tenzij u emigreert op basis van een ruim pensioen, dient de meeste voorbereidingstijd te gaan naar het verwerven van inkomen (baan, eigen bedrijf) in Frankrijk. De decoratie van het toekomstige Franse huis kan nog wel even wachten…

2. Leer Frans. Maar maakt u zich ook vertrouwd met de Franse cultuur, door websites en boeken te lezen over uw regio van vestiging.

3. Zorg voor een financiële buffer. Als u uw laatste geld in onroerend goed stopt, kan de eerste tegenvaller al het einde van de emigratie betekenen.

4. Vertrek netjes. Voldoe aan alle formaliteiten van het land dat u verlaat. Zo vult u als Nederlandse emigrant het M-formulier in van de Belastingdienst en u schrijft zich uit uit de Gemeente. Laat geen verweesde eenmanszaak of andere losse eindjes achter.

5. Begin niet verkeerd. Besef dat de bureaucratie in Frankrijk erger is dan in Nederland of België. Voldoe aan alle administratieve eisen van vestiging, hoe pietluttig ze soms ook lijken. Naar Frankrijk emigreren ‘met de Franse slag’ is erg onverstandig.

6. Wees eerlijk over uw relatie. Emigratie is geen relatieredder. Op dit moment heeft ieder van u een eigen leven. In Frankrijk bent u veel meer op elkaar aangewezen. Overleeft uw relatie een lange winter waarin niets gebeurt en waarin u alleen maar naar elkaar zit te kijken?

7. Neem televisieprogramma’s over emigratie niet al te serieus. Dit soort programma’s worden gemaakt voor het plezier van de tv-kijker, ze geven niet een getrouw beeld van een echte emigratie.

8. Overhaast de integratie niet. In het begin kunt u veel steun hebben aan andere recente emigranten. De lokale Franse bevolking zit niet op u te wachten. Acceptatie kan jaren duren.

9. Verbrand alle bruggen… Indien u met één been in uw oude woonland blijft (behoud van een woning, de mogelijkheid voor terugkeer naar uw baan, etc.), dan bent u geneigd bij de eerste tegenvallers terug te keren. Maak terugkeer niet te gemakkelijk.

10. Houd rekening met heimwee. Heimwee is onvoorspelbaar, bijna iedereen overkomt het op een moment. Heimwee is niet te genezen, maar gaat vaak vanzelf over. Zo niet, dan is er maar één remedie: terug naar de motregen.

11.Neem alle emigratie-adviezen niet al te serieus. Ook deze niet. Het is uw leven, u moet er wat van maken. Alle anderen zijn slechts stuurlui aan wal.

Uit de historische emigratiecijfers blijkt dat emigratie niet stopt in tijden van economische crisis. Plotselinge werkloosheid kan zomaar de aanzet zijn om te vertrekken. Als u de droom van rijkdom en voorspoed moet opgeven omdat u uw baan verliest of uw Nederlandse bedrijf failliet gaat, kunt u in elk geval in een land als Frankrijk met ruimte, rust en uitzicht, met cuisine en culture, wennen aan de nieuwe status…

Kortom, emigratie gaat gewoon door, crisis of niet. Voor u ook? Er is geen betere tijd dan nu. In Nederland wordt alles steeds moeilijker, drukker, ongezelliger. In Frankrijk snakt men naar goed ondernemerschap en Nederlanders staan goed bekend als pioniers in het ondernemen. Ga met uw kinderen: scholen zijn prima in Frankrijk. Ga met uw ouders: de gezondheidszorg is er zoveel beter dan in Nederland. Maar ga vooral naar Frankrijk vanwege het motto dat dagelijks in praktijk wordt gebracht: la vie est belle!