Tour-operator

Frankrijk hanteert strikte eisen aan een tour-operator. Het is een nogal zwaar-gereglementeerde bedrijfsactiviteit!

Als u inkoopt bij aanbieders van producten en diensten en alles als pakket voorafgaande aan de levering van de vakantie door de toerist laat betalen, dan bent u al een tour-operator. Bijvoorbeeld: u verhuurt niet alleen uw eigen gîte aan toeristen, maar ook gîtes van derden, waarbij de toerist aan u, voorafgaande aan de vakantie, betaalt en u betaalt dan de ontvangen gelden, minus uw beloning, aan de eigenaar. Ander voorbeeld: u organiseert een wandeltocht waarbij de gasten van uw chambres d’hôtes bij u overnachten en dan naar een andere chambres d’hôtes lopen, waarheen u de bagage brengt. Als u dit als één pakket verkoopt aan de toerist en hij betaalt daarvoor aan u voordat de vakantie begint, dan bent u een tour-operator.

Als particulier mag u geen tour-operator diensten aanbieden. Alle bedrijven of personen, of ze nu gevestigd zijn in of buiten Frankrijk, die tour-operator diensten aanbieden in Frankrijk, moeten aan de Franse eisen voor tour-operators voldoen:

1. Een diploma van een erkende toeristische opleiding, of tien jaar aantoonbare werkervaring als medewerker bij een tour-operator of reisbureau, of aantoonbaar drie jaar ervaring als eigenaar of manager van een reisbureau of tour-operator. In geval van een bedrijf moet tenminste de directeur aan deze eisen voldoen;

2. De beschikking over een bankgarantie, of een bedrag op een geblokkeerde bankrekening of een aansprakelijkheidsverzekering ter waarde van €100.000 in verband met de beroepsaansprakelijkheid.