Emigratie-ondersteuning

Als u in Frankrijk wilt gaan ondernemen, kan dat betekenen (hoeft natuurlijk niet) dat u ook naar Frankrijk emigreert.

Emigratie vereist goede voorbereiding. Iets meer dan kijken naar televisieprogramma’s als ‘Ik vertrek…’ Misschien heeft u iets aan deze 10 regels van een succesvolle emigratie en het kan zeker geen kwaad eens naar de checklist te kijken van zaken die u moet regelen.

Jaarlijks emigreren gemiddeld zo’n 2000-3000 Nederlanders naar Frankrijk (ruim 1000 gezinnen), aldus het CBS. Dat aantal is al jaren redelijk stabiel (2005 had een uitschieter naar boven met ruim 3600 emigranten). Tussen 2009 en 2013 lag het aantal emigranten lager, voornamelijk doordat Nederlanders hun huis maar moeizaam konden verkopen en niet met de overwaarde waarop ze hadden gehoopt als startkapitaal voor hun bedrijf in Frankrijk. Volgens emigratiedeskundigen is dit een tijdelijke neergang in de cijfers en is er nu een stuwmeer aan potentiele emigranten ontstaan, dat zal leeglopen nu de huizenmarkt in Nederland aantrekt.

Ongeveer driekwart van deze emigranten moeten of willen nog werken in Frankrijk. Ruim 90% daarvan doet dat via een eigen bedrijf, dus jaarlijks worden gemiddeld naar schatting zo’n 700 bedrijven opgezet door Nederlanders in Frankrijk (500 in de periode van lage emigratie).

Maar lang niet iedereen die in Frankrijk gaat wonen gaat ook daadwerkelijk emigreren. Immers, er is vrije vestiging van Nederlanders in Frankrijk. Het is ook goed mogelijk dat u in Nederland blijft wonen, maar toch betrokken wordt bij het ondernemerschap in Frankrijk, bijvoorbeeld als u een kleine toeristische seizoensactiviteit opzet.

De belastingdiensten in Nederland en Frankrijk kijken naar waar uw ‘maatschappelijke en sociale leven zich grotendeels afspeelt’, zoals dat wordt genoemd in het Frans-Nederlandse belastingverdrag. Is dat in Frankrijk, dan bent u verplicht in Frankrijk belasting aan te geven voor uw totale inkomen (m.u.v. inkomen uit onroerend goed en in e meeste gevallen arbeidsinkomen in het buitenland), dus over uw verdiensten in Frankrijk en Nederland, inclusief eventuele Nederlandse uitkeringen. Bent u in dienst van een in Frankrijk gevestigd bedrijf of heeft u een eigen bedrijf in Frankrijk, dan kunt u profiteren van de gunstige sociale voorzieningen voor werknemers en ondernemers. In al deze gevallen bent u geëmigreerd naar Frankrijk. Dat betekent uiteraard niet dat u Frans staatsburger wordt (tenzij u dat wilt en bereid bent het daarbij behorende inburgeringsexamen te doen). Bovendien is emigratie niet voor eeuwig. Mocht u na verloop van tijd terug willen naar Nederland, dan is dat administratief snel geregeld.

We nodigen u van harte uit voor een consult om uw specifieke emigratiesituatie door te spreken. Daarbij komen alleen die onderwerpen aan de orde die voor u van belang zijn. Meestal duurt zo’n consult een of anderhalf uur en dat scheelt u heel veel gezoek op het internet naar antwoorden op uw specifieke vragen.